Vad händer egentligen på elmarknaden och hur blir det i vinter?

Läget på elmarknaden är fortsatt svajigt. Efter historiskt höga elpriser under en längre tid sjönk elpriset nyligen till minus-nivåer under några timmar. Men hur blir det i vinter och hur ska man tänka kring elavtal? Andréas Edlund på Borås Elhandel guidar oss i elkrisen. Det händer mycket i världen just nu som påverkar elmarknaden och […]

27/11-2023 | Artiklar

Läget på elmarknaden är fortsatt svajigt. Efter historiskt höga elpriser under en längre tid sjönk elpriset nyligen till minus-nivåer under några timmar. Men hur blir det i vinter och hur ska man tänka kring elavtal? Andréas Edlund på Borås Elhandel guidar oss i elkrisen.

Det händer mycket i världen just nu som påverkar elmarknaden och elpriserna på ett sätt vi sällan sett tidigare. Just nu ser vi kraftigt minskade elpriser, efter en lång period med historiskt höga priser.

Det beror delvis på att svenskarna varit riktigt duktiga på att spara el. Bara under september sänkte svenska hushåll sin elförbrukning med 18 procent jämfört med september förra året, vilket bidrog till ett lägre elpris under oktober. Det har även blåst och regnat mycket, vilket gör att priset på el sjunker eftersom mer el levereras i systemet och utbudet ökar.

Vi har också haft en ovanligt mild höst, vilket bidragit till ett lägre elpris, tillsammans med att priserna på naturgas i Europa har sjunkit. Men betyder allt detta att vi kan räkna med låga priser framöver?

Än är osäkerheten stor inför vintern

Enligt Andréas Edlund, försäljnings- och marknadschef på Borås Elhandel, så är osäkerheten fortfarande stor inför vinter. Läget i Europa är fortsatt stormigt, och smäller det till och blir kallt har vi ett helt annat läge. Så hur ska man tänka kring elavtal?

Precis som med alla andra köp man gör så gäller det att vara en aktiv konsument, menar Andréas. Men det finns ändå vissa riktlinjer att gå på.

Andréas Edlund är försäljnings- och marknadschef på Borås Elhandel.

”Du betalar vad elen kostar just precis när du använder den.”

Såhär kan du tänka när du väljer elavtal

– Väljer du ett fast elavtal får du just nu ett relativt högt pris, då elhandlarna måste försäkra sig mot extrema svängningar i inköpspriset på el. Ett rörligt elavtal är ungefär som att ha en rörlig ränta på sina lån – ofta blir den billigare i längden än det fasta priset, men du riskerar också extremt stora svängningar på grund av det osäkra världsläget just nu, förklarar han.

– Ett timspot-avtal innebär att du har ett rörligt elavtal, men att du betalar vad elen kostar just precis när du använder den – till skillnad från ett vanligt rörligt avtal då du betalar ett snittpris på den rörliga kostnaden.

Med ett timspot-avtal kan man alltså spara pengar genom att flytta delar av sin elförbrukning till dygnets billigare timmar. Men det riskerar också att bli dyrare än ett rörligt avtal, om man använder mycket el när elen är som dyrast.

– En fördel med timspot-avtal är att om vi alla skulle använda mindre under de dyraste timmarna – när flest personer använder el idag – så minskar vi belastningen på elnätet, vilket också sänker elpriset på elbörsen, säger Andréas.

Vid Boråsarnas sida i elkrisen

Borås Elhandel får många frågor om energieffektivisering och vad man kan göra för att själv minska sin energiförbrukning. Enligt Andréas är det bästa sättet att sänka sina elkostnader just nu när i alla elavtal oavsett form är så pass dyra, att faktiskt själv se över sin förbrukning.

– För varje kilowattimme du sparar blir din elräkning lägre. Vissa saker förändringar kan du enkelt börja med direkt, medan andra kräver en lite större investering. Vi finns här och ger tips och råd till alla människor i Sjuhärad, det är bara att höra av sig. Eller läsa mer på vår hemsida, säger Andréas.

Planera din matlagning på ett smart sätt. För varje kilowattimme du sparar blir din elräkning lägre.

Fem tips för att spara el och pengar

Här är konkreta tips på hur du kan minska din elförbrukning, och därmed din elkostnad

1. Se över din uppvärmning. Uppvärmning står för en stor del av elkostnaden. Vår kundsupport guidar dig gärna kring exempelvis bergvärme, luftvärmepump eller att tillverka din egen solel.

2. Justera inomhustemperaturen. Energianvändningen minskar med 5 procent för varje grad, så bara någon grads minskning minskar din kostnad.

3. Hellre off än stand-by. Stäng av apparater som du inte använder så förbrukar du inte onödig energi.

4. Ta en kortare dusch. Genom att minska tiden eller temperaturen i duschen kan du enkelt minska kostnaden för varmvatten.

5. Använd el när den är som billigast. Tvätta, diska och ladda elbilen när elen är som billigast – det vill säga på natten. Det gynnar dig som har rörligt eller timspot-avtal, men även du som har fast pris kan göra skillnad genom att sprida elförbrukningen över dygnet, eftersom alla som använder el på billigare tider är med och bidrar till ett lägre elpris generellt.

Fyra saker som påverkar elpriset

Omvärlden. Krig och oroligheter skapar en osäkerhet för energitillgångar, vilket leder till ostadiga priser på elmarknaden

Elpriser i Europa. Eftersom Sverige har överföringsförbindelser för el med andra delar av Europa innebär det att våra elpriser kan stiga när elpriserna i Europa gör det.

Väder. Vattenkraftverk behöver vatten och vindkraftverk behöver vind. Alltså kan en varm, torr och stilla sommar skapa problem för elproduktionen och elpriserna kan därmed stiga.

Våra svenska elnät. Bristande överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige, därför blir elpriserna i syd mer lika elpriserna i våra södra grannländer, alltså dyrare.

Mer om elavtal och timspot

Vilket elavtal finns och vad ska man välja?

• Välj fast pris om du har en ekonomi som inte tål svängningar. Just nu är det dock svårt att veta när det är läge att binda eftersom elpriserna är väldigt oförutsägbara.

• Välj rörligt om du är beredd att ta en högre risk och följa elprisets svängningar.

• Välj timspot-avtal om du har möjlighet att anpassa din förbrukning till dygnets billigare timmar.

• Välj Borås Elhandel 50/50 mix om du vill fördela risken. Ta del av låga priser när de går ner. Var säkrad mot pristoppar när elpriset stiger.

Vad är skillnaden mellan olika elavtal?

• Med ett vanligt rörligt elavtal baseras ditt elpris på ett genomsnitt av timpriserna på Nordpool under en månad.

• Med ett spotpris-avtal får du elpris per timme i stället för per månad. Du betalar vad elen kostar just den timmen du använder den.

• Ett timprisavtal ger dig större möjligheter att påverka din elkostnad, eftersom elpriset varierar väldigt mycket över olika tider på dygnet. Ju mer av din elförbrukning du lägger på dygnets billigaste timmar, desto mer pengar kan du spara. Här kan du läsa mer om olika typer av elavtal.

Är timspot-avtal något för dig?

Du som har mest att tjäna på spotpris-avtal är du som:

• Är engagerad i din elförbrukning och har koll på ”energitjuvar” i hemmet.

• Håller dig informerad om aktuella elpriser, är aktiv och redo att anpassa din förbrukning efter prisläget.

• Kan styra och planera din elförbrukning till lågpristimmarna.

• Bor i villa, radhus eller motsvarande med hög förbrukning vintertid och lägre på sommaren.

Här kan du se spotpriset på el timme för timme. Morgondagens spotpriser på el publiceras ungefär kl 13 varje dag.

DELA:

Relaterade nyheter