Bergvärmepumpar

Solenergi lagrad i marken

Bergvärme – en smart lösning

När du köper en bergvärmepump av vår samarbetspartner Enwell-gruppen, tar de hand om allt från råd och planering, till installation och service. Skicka in din intresseanmälan här så kontaktar ditt närmsta Enwell-bolag dig.

Vad är bergvärme?

Att installera bergvärme är att hämta sin energi från naturen. Den låga driftkostnaden gör att investeringen snabbt återbetalar sig och du garderar dig bättre mot eventuella framtida energiprishöjningar. Bergvärme är solvärme som under sommarhalvåret lagrats i berg, jord, sjö eller grundvatten och som via ett till två djupa borrhål överförs till din värmepump. En vätska pumpas ned i en slang i borrhålet och värms upp till ett par plusgrader innan den cirkulerar tillbaka till bergvärmepumpen. Med hjälp av kompressorteknik utvinner bergvärmepumpen värmen och distribuerar ut den i husets värme- och varmvattensystem.

Vad är bergkyla?

På sommaren kan bergvärmepumpen istället användas för att få det svalt och skönt i ditt hus. Bergkyla innebär att värme i huset överförs till vätskan som pumpas ner i borrhålet. I den svala berggrunden kyls vätskan i slangen innan den pumpas upp och kylan överförs till husets vattenburna system. Kombinationen bergkyla och bergvärme är ett mycket effektivt kretslopp, som ger komfortkyla till oslagbart pris per kWh.

Funderar du på om det är dags att byta ut din pump?

Även om värmepumpen är en robust och beprövad uppvärmningsmetod går den tillslut sönder. Livslängden på bergvärmepumpar varierar. Bergvärmepumpar som installeras idag ofta har en livslängd på över 20 år. Äldre pumpars livslängd är i regel något kortare. Det är oftast kompressorn, värmepumpens hjärta, som ger upp. Det som behöver bytas är själva värmepumpen. Kollektorslangen och det borrade hålet har en livslängd på minst 40 år.

Därför ska du byta ut din gamla bergvärmepump

Att plötsligt behöva byta värmepump innebär ofta en oförutsedd kostnad och är inget man längtar efter. Men teknikutvecklingen gör att en ny värmepump har en rad fördelar, både då det gäller effektivitet och funktioner.

 

  • Högre effektivitet och större besparing – Tillverkarna jobbar hela tiden med att öka pumparnas effektivitet. Med en ny bergvärmepump kan du ofta spara flera tusenlappar mer per år jämfört med äldre pumpar.
  • Större trygghet med längre garantier – Kvalitet, garantier och försäkringsvillkor på värmepumparna blir allt bättre. Tillverkarna erbjuder upp till tio års garanti på de mest kritiska komponenterna i värmepumpen. Det finns också bra möjligheter att skaffa ett förlängt skydd genom olika tilläggsförsäkringar.
  • Smarta styrsystem sparar mer – Värmepumpar är betydligt mer intelligenta idag. En modern värmepump är t.ex. utrustad med ett styrsystem som automatiskt reglerar pumpens arbete efter husets behov av värme och varmvatten samt efter yttre omständigheter som väder- och temperaturförändringar. En möjlighet hos riktigt moderna värmepumpar är Smart Grid. Det innebär att värmepumpen kan kopplas direkt mot den nordiska elbörsen och jobbar som mest då efterfrågan och priset på el är lägre.
  • Uppgradera med luftkonditionering – Genom att koppla ett fläktelement till anläggningen används samma borrhål för att även ge svalkande luftkonditionering på sommaren. Jämfört med en traditionell luftkonditionering innebär detta mycket låga investerings- och driftkostnader.

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Det enda som behöver bytas ut är själva värmepumpen. Slangen och energibrunnen har en betydligt längre livslängd, 40 år eller mer. Ibland kan man dock behöva kompletteringsborra i samband med utbytet. Att byta den gamla värmepumpen mot en ny och effektivare kostar vanligtvis mellan 70 000 -100 000 kronor. Om du behöver komplettera med ett nytt hål kan det kosta ytterligare 30 000 – 100 000 kronor, beroende på hur mycket som måste borras.

Så mycket kostar en bergvärmeinstallation

Vi samarbetar med ENWELL-gruppen som säljer, levererar och installerar din bergvärmepump. Du får en helhetslösning där allt, inklusive borrning och bortforsling av din gamla panna ingår. Vår samarbetspartner kan även erbjuda olika finansieringsalternativ. Nedan har vi samlat exempel på vad det kan kosta att installera bergvärme och hur mycket du kan spara.

    Mindre villa

    Prisexempel för en villa på ca 125 kvm med en elförbrukning på ca 26 000 kWh/år

    Modell: IVT HQ C6, med inbyggd vattenberedare.
    Effekt på värmepump: 5,8 kW

    Minskad energiförbrukning: upp till 15 000 kWh/år
    ca 19 000 kr/år.

    Återbetalningstid: cirka 7 år

    Prisexempel före ROT: 169 000 kr
    Prisexempel efter ROT: 151 300 kr

    Mellanstor villa

    Prisexempel för en villa på ca 135 kvm med en elförbrukning på ca 31 500 kWh/år

    Modell: IVT HQ C8 med inbyggd varmvattenberedare.
    Effekt på värmepump: 7,6 kW.

    Minskad energiförbrukning: upp till 17 750 kWh/år
    ca 22 200 kr/år

    Återbetalningstid: knappt 7 år

    Prisexempel före ROT: 184 000 kr
    Prisexempel efter ROT: 164 700 kr

    Stor villa

    Prisexempel för en villa på ca 300 kvm med en elförbrukning på ca 51 500 kWh/år

    Modell: IVT HQ E13, inklusive extern varmvattenberedare
    Effekt på värmepump: 13,3 kW

    Minskad energiförbrukning: upp till 33 000 kWh/år
    ca 41 000 kr/år

    Återbetalningstid: 5 år

    Prisexempel före ROT: 255 000 kr
    Prisexempel efter ROT: 228 200 kr