Luftvärmepumpar

En Luftvärmepump sänker dina uppvärmningskostnader och ger ett behagligt inomhusklimat

Luftvärmepumpar för nordiskt klimat

De luftvärmepumpar som vi, via vår samarbetspartner Enwell, erbjuder är anpassade för ett nordiskt klimat och kan producera värme även riktigt kalla dagar. En luftvärmepump passar de flesta hus och består av en utomhus- och en inomhusdel. Pumpen är lätt att installera då man varken behöver gräva eller borra på tomten. Installationen kräver inte heller att huset har ett vattenburet värmesystem vilket gör luftvärmepumpen särskilt intressant för dig som idag har direktverkande el.

Vi samarbetar med Enwell-gruppen som hand om allt från råd och planering, till installation och service. Skicka in din intresseanmälan här så kontaktar ditt närmsta Enwell-bolag dig.

Ett komplement till din nuvarande uppvärmning

En luftvärmepump fungerar genom att utomhusdelen tar värme från luften utomhus och överför den till inomhusdelen, som sedan värmer inomhusluften. Eftersom luftluftvärmepumpen använder sig av utomhusluft kan verkningsgraden variera med utetemperaturen. Sjunker temperaturen ger värmepumpen mindre värme till huset samtidigt som energibesparingen minskar. Värmepumpen är trots det effektiv. För varje kWh el den drar avger den i snitt 3,4 kWh värme. Mellanskillnaden är gratis energi från uteluften. Se därför en luftvärmepump som ett komplement till din nuvarande uppvärmning som täcker 35-55% av husets värmebehov. Vissa pumpar klarar dock lägre temperaturer än andra.

Hur stor besparingen blir beror på var i landet du bor, på husets uppvärmningsbehov och planlösning samt hur stor temperaturskillnad du accepterar mellan olika rum. För exempelvis sommarhus eller hus som inte har en öppen planlösning kan luftvärmepumpen ge lägre värmetillskott och därmed inte vara en lika lönsam investering.

Luftvärmepump – mer än bara en värmekälla

Det finns många fördelar med att ha en luftvärmepump. Förutom behaglig värme och en rejält minskad energikostnad finns flera andra användningsområden och fördelar:

  • Bättre inomhusklimat – Förutom värmepumpens kapacitet att värma och kyla renar dess filter även inomhusluften från damm och partiklar, som till exempel pollen, och ger dig ett bättre inomhusklimat på köpet.
  • Luftkonditionering – Varma dagar kan pumpen enkelt förvandlas till luftkonditionering. Fungerar även som avfuktare.
  • Fjärrstyrning – De flesta pumpar går att styra, reglera och schemalägga via din mobil oavsett var du är. Du kan t.ex. ställa in den på underhållsvärme när du åker från sommarstugan eller fritidshuset på hösten. Då slipper du den fuktiga sommarstugeluften och håller effektivt värmen i stugan under de kallare årstiderna.
  • Snabb uppvärmning – Pumpen optimerar luftflödet och kan sprida värmen över en stor yta på kort tid, även när det är som kallast utomhus.
  • Låg totalkostnad – En luftvärmepump är den värmepumpslösning med lägst investering och har dessutom väldigt låga underhållskostnader.
  • Enkel installation – En luftvärmepump kan enkelt installeras utan att gräva eller borra.