Skip to main content

Många olika faktorer påverkar ditt elpris, bl a vädret, valutan och råvarupriserna.
På denna sidan uppdaterar vi månatligen lite information om hur marknaden sett ut det närmsta för att du ska få en inblick i vad som påverkar ditt elpris för stunden. Längre ner på sidan hittar du även energispartips om vad du kan göra för att minska din elförbrukning.


Marknadsläget

Uppdaterad januari 2023

December – högsta elpriset under 2022

Kallt väder, lägre produktion av vind- och kärnkraft tillsammans med isläggningen i flera älvar bidrog till att elpriserna i december började på höga nivåer. Mer vind runt jul och att vattenkraften har producerat på högsta effekt efter isläggningen påverkade priset positivt. Dock är det det lägsta värdet sedan 2019 gällande den hydrologiska balansen, det vill säga måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten.

Kapaciteten i ledningarna från södra Norge till södra Mellansverige (SE3) har ökat med 700 MW vilket gjort att de norska vattenmagasinen återhämtat sig. Med välfyllda gaslager, lägre bränslepriser och med fler franska kärnkraftsreaktorer tillbaka i drift så startar Europa året bra. Detta ovan har sammantaget haft en dämpande effekt på elpriserna på kontinenten.

Vad kan man göra för att spara på elen?

Då det är en del månader kvar på vintern bör du fortsätta se över din förbrukning, läs mer om vad du kan göra längre ner på sidan. Det bästa rådet fortfarande för att hålla nere priserna är att spara på elen. Alla kan vi göra något för att vara med och bidra. Läs gärna mer om vad Energiföretagen skriver om det här.

Vill du kunna styra om din förbrukning till de timmar priset är lägre så kan du teckna vårt elavtal Timspot. Ring oss på telefon 033-20 67 00 så berättar vi mer.

Historik rörligt elpris – elområde 3

Rörligt elpris elområde 3

289,60 öre/kWh – Borås Elhandels rörliga inköpspris föregående månad exkl moms

Utöver Borås Elhandels inköpspris tillkommer:

2,9 öre/kWh – Påslag exkl moms 
2,21 öre/kWh – Rörligt elcertifikat föregående månad exkl moms
25% – Moms

368,39 öre/kWh – Totalt elpris inkl moms föregående månad (Visas som Förbrukning område 3 på fakturan)
39 kr/mån – Fast avgift inkl moms

* Observera att du kan ha ett pris som avviker om du tecknat någon annan form av elavtal med oss.

Priserna nedan är Borås Elhandels inköpspriser (rörligt elpris) exkl påslag, elcertifkat, ev skatter samt moms i elområde 3.
*Föregående månads rörliga elpris uppdateras under de 7 första dagarna i månaden

Elområde 320222021202020192018
Januari113,5553,03 26,62 57,44 32,84
Februari83,5159,00 21,39 49,00 40,97
Mars140,0839,44 17,29 42,75 47,19
April94,7035,83 11,74 43,36 41,38
Maj110,1547,05 15,47 38,77 34,85
Juni137,9343,41 28,16 28,13 46,31
Juli101,2662,29 11,86 38,32 55,02
Augusti245,9770,82 38,33 40,84 58,44
September252,4298,00 38,59 38,65 52,35
Oktober91,6772,51 26,30 42,40 47,12
November152,4698,72 29,69 46,13 53,30
December289,60195,52 34,62 39,52 53,63
Snittpris/år151,1172,97 25,01 42,11 46,95


Hur bestäms elpriserna?

De rörliga elpriserna sätts av Nord Pool 

I norden har vi en elbörs som heter Nord Pool. Den startades 1996 av Sverige och Norge men nu ingår även Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Tyskland och Österrike. Likt den vanliga börsen är det här som elhandlare köper och säljer el. Vad som bestämmer elpriserna är många olika saker. De påverkas bland annat av situationen i andra länder i Europa. Elpriset i Sverige är generellt baserat på produktion och överföringskapacitet till andra länder. Eftersom många länder handlar på Nord Pool kommer förhållandena i de andra länderna också att påverka vårt elpris. Har man t ex timprisavtal från köper man el per timme från Elbörsen, se timpriser här.

När man prissäkrar fastprisavtal gör man detta genom att även köpa finansiella kontrakt på Nasdaq OMX Commodity.

Vad är skillnaden mellan Nord Pools elpris och Borås Elhandels inköpspris?

Enkelt förklarat är att priset på Nord Pool är baserat på att alla kunder förbrukar lika mycket varje timme dygnet runt hela månaden. Som kund hos oss betalar du efter våra kunders totala förbrukningsmönster multiplicerat med Nord Pools timpriser. Tänk även på att det priset du ser på Nord Pools websida inte inkluderar ev påslag, elcertifikat eller moms.

Spelar det någon roll när på dygnet jag använder min el?

Genom att sprida ut din elanvändning på dygnets alla timmar och energieffektivisera så mycket du kan, är du med och påverkar efterfrågan och därmed påverkas då även elpriset positivt. För att detta även ska visa sig positivt på din elfaktura måste du ha en elmätare som mäter din elförbrukning timma för timma och teckna vårt elavtal Timspot. Genom att kontakta oss gör vi en ansökan om timmätning hos ditt elnätsföretag. Då detta är klart kan du börja använda elen då den är som billigast. Du kan lätt se timpriserna här och planera inför morgondagen. Tänk bara på att om du tecknat ett Timspot avtal men inte styr om din förbrukning till dygnets lägre timmar kan du riskera att få ett högre elpris.

Elområde

Sverige är indelat i fyra olika elområden, och elpriserna baseras på vilket område du befinner dig i. Inköp och försäljning av el sker per område och baseras på efterfrågan inom det specifika området. Det beror dels på att vi inom EU ska ha en väl fungerande elmarknad, men även för att styra produktion och konsumtion av el inom Sverige. Vattenkraftverken i norra Sverige producerar t. ex. betydligt mer el än vad som används i norr och elproduktionen i södra Sverige är inte tillräcklig för behoven i söder. Generellt sett är elpriserna högre i södra Sverige, där det finns underskott på el. Priserna kan variera väldigt mycket från månad till månad och år till år.

Utbud och efterfrågan

Vid hög efterfrågan ökar kostnaden, för att minska när efterfrågan är lägre. Det bästa exemplet på det är när det rörliga elpriset ökar på vintern när det är kallt och minskar på sommaren när det är varmt. När efterfrågan är mindre behöver vi inte använda oss av dyrare kraftproduktion. Vattenkraften i norden har stor betydelse ioch priset påverkas av hur mycket eller lite vatten vi har i magasinen. Det kan skilja upp till 50 TWh mellan våt-år och torr-år.

Hur elpriser, elområden och kapacitetsavgifter hänger ihop kan du läsa mer om här på Svenska Kraftnäts hemsida.


Vad kan du göra för att minska din elkostnad?

Förutom att välja ett elavtal kan du också se till att anpassa din elkonsumtion och tänka på hur du använder el dagligen. Här är några enkla tips som gör stor skillnad i din vardag.

Värmen

 • Sänk värmen! Den allra största energislukaren är uppvärmningen av ditt hus. Ungefär 80 procent av en villas energikostnad går till uppvärmning och varmvatten. För varje grad du sänker minskar energibehovet med ungefär fem procent. Runt 20–21 grader brukar vara ett bra riktvärde inomhus.

Fönster

 • Täta fönster och dörrar men se ändå till att ha bra ventilation. Är listerna torra och förlorat sin spänst är det kanske dags att byta till nya. Man kan även välja att isolera med tilläggs glas eller dra för gardinerna på natten för att minska energiförlusten genom fönstren.

Varmvatten

 • Det finns olika saker man kan göra för att spara på varmvattnet. Begränsa duschtiden och byt gärna till ett snålspolande duschmunstycke. Fem minuters kortare duschtid per dag sparar både vatten, energi och pengar – runt en tusenlapp om året.
 • Duscha i stället för att bada, ett bad drar tre gånger mer energi än en dusch.
 • Låt inte vattnet rinna hela tiden då du borstar tänderna.
 • Tvätta i 40 grader i stället för 60.
 • Använd diskmaskinen i stället för att handdiska.

Vitvaror

 • Tvätta och diska när elen är som billigast (om du har ett elavtal som mäter din förbrukning timma för timma). Billigast är den när minst antal människor använder el.
 • Öppna bara dörrarna till kyl och frys korta stunder och se till att de är täta.
 • Tänk också på att inte ställa in varm mat samt att hålla rätt temperatur – plus fyra i kylen och minus 18 i frysen.
 • Frosta av och dammsug slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år. Nya kylar, frysar och diskmaskiner drar mindre än modeller äldre än tio år.
 • Använd gärna mikrovågsugnen om du ska laga mindre mängder mat eller utnyttja eftervärmen på spisplatta och ugn vid matlagning.
 • Fyll tvättmaskinen ordentligt. En halvfull maskin förbrukar nästan lika mycket energi som en fylld maskin. Om du köper ny maskin, köp inte större än du behöver. Välj en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering.
 • Att centrifugera är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. 
 • Lufttorka tvätten utomhus om det går. Ett torkskåp drar åtta gånger så mycket el (om du inte har en torktumlare med värmepump) som en tvättmaskin, alltså dubbelt så mycket som en torktumlare.

Annan elektronik

 • Uppgradera ditt hem med energieffektiva apparater. Det kan vara alltifrån energisnåla vitvaror till smarta pluggar som styr belysning och standbylägen. Nyare apparater har oftast mycket låg standbyförbrukning. Äldre apparater (över 5 år) bör man hellre stänga av än sätta i standbyläge.
 • Golvärme är underbart, men den kan dra väldigt mycket energi. I alla fall om du låter värmen stå på året runt eller väljer en onödigt hög temperatur. Stäng av golvvärmen under den varma delen av året och stäng dörren till badrummet för att behålla värmen.
 • Även handdukstorken kan vara kostsam om den alltid är i gång. Välj gärna vattenburen golvvärme och handduks tork, då dessa är betydligt mer energieffektiva.
 • Ska du köpa en ny el apparat, ta reda på vad den drar innan du köper den. Ett bra sätt är att kolla energimärkningen. Driftkostnaden är upp till 80 % av totalkostnaden under en apparats liv. Till exempel drar en plasma-tv betydligt mycket mer el än en LCD-tv och LED-tv.
 • Kör inte köksfläkten i onödan eftersom den drar ut varmluft (om du inte har en kolfilterfläkt).

Större investeringar för minskad elförbrukning på sikt

 • Installera solpaneler som tar tillvara på solenergin, läs mer om det här.
 • Tilläggs isolera ditt hus om det behövs. Vinden är en riktig energitjuv om den inte är tillräckligt isolerad. Se till att värmen inte försvinner ut genom taket.
 • Funderar på om du kan byta till ett nytt värmesystem. Fjärrvärme och bergvärme är två bra alternativ. Bor du i hus med elelement kan du komplettera med en luftvärmepump, läs mer här.
 • Har du lantställe/sommarstuga? Se över temperaturen när du inte är där.
 • Se över värmesystemet. Motionera termostatventilerna på elementen minst två gånger per år så får du bättre komfort och lägre energiförbrukning.
 • Har du pool? Satsa på en värmeisolerande pooltäckning och använd den när ingen badar, så sparar du både energi och skyddar poolen mot löv och skräp. Om du har bergvärmepump, så undersök om den kan anslutas till poolen.


Hur mäts min elförbrukning?

El mäts i enheten kilowattimmar (kWh). 1 kWh motsvarar 1000 wattimmar, på samma sätt som att 1 kg är 1000 gram, eller att 1 km består av 1000 meter. Effekten mäts i enheten watt (W), 1000 W motsvarar 1 kW. Det står ofta på elektriska apparater hur stor effekt de har. Elpriserna beräknas efter kilowattimme, alltså mängden energi som används på en timme. Mängden energi som används beror på apparatens effekt och hur ofta den används. Elpriset beräknas i sin tur genom att multiplicera kilowattimmars (kWh) pris med antalet använda kWh.

Fast elpris 

Det här passar dig som vill du ha trygghet och veta vad du kommer att betala för din el en tid framöver. Då får du ett fast pris per kWh och ditt pris kommer inte att påverkas av marknadens upp- och nedgångar. Här kan du teckna fast elpris.

Rörligt elpris 

För dig som vill följa prisets utveckling och har utrymme för upp och nedgångar passar ett rörligt elpris bättre. Väljer du ett rörligt elpris får du vara beredd på att hålla koll på prisutvecklingen framöver för att säkerställa att priset inte sticker iväg för mycket.

Tim-/spotpris 

Du kan också välja att betala efter din egen förbrukning varje timme genom att teckna vårt rörliga elavtal Timspot. Om du är medveten om när elen är som billigast under dygnet och ser till att diska, tvätta och ladda elbilen då blir ditt elpris lägre.

Mix 50/50

Här får du det bästa av två världar. 50% av din förbrukning låser du till ett fast pris och till resterande 50% får du ett rörligt elpris på under 12 månader. Du får det bästa av två världar.