Skip to main content
Vid din sida i energikrisen
Vi står inför ett fortsatt osäkert läge på energimarknaden och vi på Borås Elhandel vill hjälpa dig på alla sätt vi kan. Vi finns vid din sida på många olika sätt – alltifrån att förklara hur elmarknaden funkar så du kan göra genomtänkta val kring elavtal, till att tipsa om hur du själv kan spara el genom en smartare energiförbrukning.

På den här sidan hittar du uppdaterad information om det mesta som har med el att göra, och du är alltid välkommen att kontakta oss för personlig service.
Borås Elhandel på radio under hösten
Under hösten kommer Borås Elhandel att gästa Puls FM för att berätta mer om elmarknaden, ge en uppdatering kring läget och hur det påverkar elpriserna framöver. Vad händer på elmarknaden just nu? Och hur ska man tänka som kund framöver?

Lyssna på vår marknadschef Andreas på Puls FM! Datum för inslagen annonserar vi på vår instagram @boraselhandel, så följ oss gärna där!
Aktuellt
Vad händer på elmarknaden?
Det händer mycket i världen just nu som påverkar elmarknaden och elpriserna på ett sätt vi sällan sett tidigare. Mindre vind, flaskhalsar för att leverera el i Sverige tillsammans med höga bränslepriser och Rysslands stopp av gasleveranser till Europa påverkar våra höga elpriser just nu.

Här hittar du uppdaterad information kring
läget, som hjälper dig att förstå vad som sker och hur det påverkar.
Läs mer om elpriser idag
Elmarknaden
Varför är elpriset så högt?
Elpriset påverkas av en många olika saker, som väder, efterfrågan och läget i omvärlden. I södra Sverige är elpriset högre än i norr, eftersom det produceras mindre el där. Och när vattenkraften i norr inte räcker till, får vi importera el från andra länder, vilket också skapar högre priser. Elpriset förväntas fortsätta vara högt även i vinter.
Fyra saker som påverkar elpriset
1
Omvärlden
Krig och oroligheter skapar en osäkerhet för energitillgångar, vilket leder till ostadiga priser på elmarknaden.
2
Elpriser i Europa
Eftersom Sverige har överföringsförbindelser för el med andra delar av Europa innebär det att våra elpriser kan stiga när elpriserna i Europa gör det.
3
Väder
Vattenkraftverk behöver vatten och vindkraftverk behöver vind. Alltså kan en varm, torr och stilla sommar skapa problem för elproduktionen och elpriserna kan därmed stiga.
4
Våra svenska elnät
Bristande överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige, därför blir elpriserna i syd mer lika elpriserna i våra södra grannländer, alltså dyrare.
Vem bestämmer priset på elmarknaden?
Många tror att det är elhandelsbolagen, som vi på Borås Elhandel, som sätter elpriserna och tjänar mycket pengar på att elen är dyr just nu. Det stämmer inte, utan kort sagt funkar det såhär. Din elkostnad består av tre delar: elen, elnätet och skatter.
1
Elen
Vi på Borås Elhandel köper in el till dig på elbörsen Nord Pool, där priset styrs av tillgång och efterfrågan. Tillgången beror på hur mycket el våra olika energikällor klarar att producera (sol, vin, vatten, kärnkraft etc). I södra Sverige produceras mindre el än vad som förbrukas, vilket gör elen dyrare där. I norra Sverige produceras mer el än vad som förbrukas, vilken gör elen billigare. Elnätets kapacitet spelar roll då det finns begränsningar i hur mycket el vi kan transportera från norr till söder, vilket gör att tillgången på el skiljer sig och elpriserna blir olika.
2
Elnätet
Eftersom Sverige har överföringsförbindelser för el med andra delar av Europa innebär det att våra elpriser kan stiga när elpriserna i Europa gör det.
3
Skatter
I Sverige betalar vi skatt på energi, och hur hög den är beslutas av Sveriges Riksdag. Din energiskatt påverkas av var i landet du bor, precis som den skatt du betalar på din lön exempelvis.
Så vad tar Borås Elhandel betalt för?
Den extra kostnaden i våra avtal utöver kostnaderna ovan är helt enkelt priset för våra omkostnader. Dessutom tillkommer ett ”riskpåslag” i våra fasta avtal som vi måste göra för att priserna på el skiljer sig mellan när vi tecknar avtalen och vad den sedan kostar när vi köper in den på elbörsen vid det tillfälle då du förbrukar den. Nu när elpriserna varierar så kraftigt, blir också alla fasta avtal dyrare då risken för elhandelsbolagen är större.
ENERGISPARTIPS
Hur kan jag själv spara el och energi?
Vi får många frågor om energieffektivisering och vad man kan göra för att själv minska sin energiförbrukning. Och det bästa sättet att sänka sina elkostnader just nu är faktiskt att själv se över sin förbrukning. För varje kilowattimme du sparar blir din elräkning lägre. Vissa förändringar kan du enkelt börja med direkt, medan andra kräver en lite större investering.
Fem tips på hur du kan minska din elförbrukning
(och därmed din elkostnad)
1. Se över din uppvärmning.
Uppvärmning står för en stor del av elkostnaden. Vår kundsupport guidar dig gärna kring exempelvis bergvärme, luftvärmepump eller att tillverka din egen solel.

2. Justera inomhustemperaturen.
Energianvändningen minskar med 5% för varje grad, så bara någon grads minskning minskar din kostnad.

3. Hellre off än stand-by.
Stäng av apparater som du inte använder så förbrukar du inte onödig energi.

4. Ta en kortare dusch.
Genom att minska tiden eller temperaturen i duschen kan du enkelt minska kostnaden för varmvatten.

5. Använd el när den är som billigast.
Tvätta, diska och ladda elbilen när elen är som billigast – dvs på natten. Det gynnar dig som har rörligt eller timspot-avtal, men även du som har fast pris bidrar till ett lägre elpris då du hjälper till att sprida vår gemensamma elförbrukning över dygnet vilket sänker priset på el.
Fler energispartips här
Vad drar mest el hemma?
Idag använder vi el till nästan allt vi gör, men vad är det som drar mest el egentligen? För en eluppvärmd villa, med en årsförbrukning på 25000kWh/år, drar uppvärmningen mest energi, därefter kommer varmvatten och hushållsel (belysning, matlagning och underhållning etc). Ett sätt att sänka sina elkostnader ordentligt kan alltså vara att byta lösning för uppvärmning, till exempel att installera en värmepump.
Snittförbrukning, villa
Uppvärmning el
25 000 kWh/år

Uppvärmning fjärrvärme/pellets
7 000 kWh/år

Uppvärmning värmepump
10 000 –12 000 kWh/år
Vad är en normal elförbrukning?
När elräkningen oroar är det många som funderar på vad som är en normal elförbrukning. Vad är rimligt och vad kan man dra ner på? Elförbrukningen beror på:
• Antal personer i hushållet
• Husets ålder
• Uppvärmningssystem
• Isolering
• Var i landet du bor
Elavtal
Vilket elavtal finns och
vad ska man välja?
Fast, rörligt eller timspot-avtal? Det finns givetvis inget enkelt svar på den frågan, särskilt inte just nu när hela elmarknaden är i gungning. Men generellt kan man säga såhär; det är dyrt med el just nu, oavsett vilket avtal du väljer. Det är tyvärr inget som vi elbolag kan påverka, eftersom vi inte tillverkar elen utan bara köper in och säljer den vidare. Vi kan däremot guida dig utifrån din behov.
Välj fast pris…
…om du har en ekonomi som inte tål svängningar. Just nu är dock alla fastpris-avtal ovanligt dyra då framtida elpriser är väldigt oförutsägbara.

Välj rörligt…
…om du är beredd att ta en högre risk och följa elprisets svängningar.

Välj timspot-avtal…
…om du har möjlighet att anpassa din förbrukning till dygnets billigare timmar.
Fastpris-avtal – tryggt men dyrt just nu
Väljer du bundet elavtal med fast pris behöver du inte fundera över elmarknadens toppar och dalar och slipper prishöjning om elpriserna går upp. Just nu är fastpris-avtal dyra, och det beror dels på att inköpspriset på el är dyrt. Men också på den ”riskkostnad” som vi på elhandelsbolagen måste addera i våra fastpris-avtal, som beror på att elpriset skiljer sig mycket mellan vad det kostar när vi tecknar avtalet med elleverantören, och vad elen sedan kostar på elbörsen just den timme då du förbrukar den. Och nu när elpriserna svänger så kraftigt så blir också alla fasta avtal dyrare då risken för prisökningar är så stor.

• Ett fast pris påverkas inte av prissvängningarna på marknaden
• Du vet vad elen kommer att kosta under en längre tid
• Just nu kan du binda ditt elpris i ett år
Snittförbrukning och snittpris
Ett fast elpris kan inte ändras under bindningstiden, oavsett vad som händer på elmarknaden. Men ditt fakturabelopp varierar från månad till månad även om du har ett fast pris. Det beror på att hushållets elförbrukning varierar över året vilket resulterar i olika belopp på elräkningarna. Tryggheten ligger i att elpriset, det vill säga det du betalar för varje använd kilowattimme (öre/kWh) är fast.
Rörligt avtal och Timspot-avtal – större risk men chans att påverka!
Ett rörligt elpris är, precis som namnet antyder, ett elavtal som följer upp- och nedgångarna på den nordiska elbörsen där vi på Borås Elhandel köper in elen vi säljer till dig. Det kan jämföras med fast eller rörlig ränta. Det rörliga elpriset kan mätas per månad eller per timme. Så vad är skillnaden mellan timspot-avtal och ett rörligt elavtal?

• Med ett vanligt rörligt elavtal baseras ditt elpris på ett genomsnitt av timpriserna på Nordpool under en månad.
• Med ett timspot-avtal får du elpris per timme i stället för per månad. Du betalar vad elen kostar just den timmen du använder den.
• Ett timspot-avtal ger dig större möjligheter att påverka din elkostnad, eftersom elpriset varierar väldigt mycket över olika tider på dygnet. Ju mer av din elförbrukning du lägger på dygnets billigaste timmar, desto mer pengar kan du spara.
Se våra aktuella elavtal
Är timspot-avtal något för dig?
Du som har mest att tjäna på timspot-avtal är du som:
• Är engagerad i din elförbrukning och har koll på ”energitjuvar” i hemmet
• Håller dig informerad om aktuella elpriser, är aktiv och redo att anpassa din förbrukning efter prisläget
• Kan styra och planera din elförbrukning till lågpristimmarna
• Bor i villa, radhus eller motsvarande

Du kan se spotpriset på el timme för timme här på vår hemsida. Morgondagens spotpriser på el publiceras ungefär kl 13 varje dag.
Se spotpriset på el
I osäkra tider – välj en schysst elhandlare!
Att teckna elavtal i dessa osäkra tider kan kännas läskigt. Vi på Borås Elhandel är certifierade med Schysst Elhandel. Vi vill också påminna om att det inte alltid är ett bra alternativ att byta elavtal – ibland kan det bästa vara det man redan har. Tänk på att aldrig ta några förhastade beslut, om du till exempel blir uppringd av en säljare eller stoppad i gallerian. Jämför elpriser och avtalsvillkor i lugn och ro, och fundera över vad som passar dig läget på elmarknaden och just din situation.
Läs mer om schysst elhandel
Vi finns här för dig –
vid sin sida i energikrisen
Det är många som oroar sig över vinterns elkostnader. Om du inte hittar svar på din fråga i vår faq är du alltid välkommen att kontakta vår kundsupport för rådgivning och diskussion kring hur du kan tänka. Dock ber vi dig ha överseende med att vi har lite längre väntetider än vanligt då det är många som vill prata med oss just nu.
Du når oss på 033-20 67 00 eller kundsupport@boraselhandel.se

Har du frågor kan du alltid kontakta oss direkt via vår chatbot, du hittar den här på sidan till höger.