Solceller City Knalleland

ICA City, Knalleland, Borås

– Det är ett komplext tak, med många rör, skuggbildningar och isolering som gjort taket ganska mjukt, säger Peter Wahlberg projektledare för Borås Elhandel, som varit lite av spindel i nätet för solcellsprojektet på City Knalleland. På City har man i flera år haft en policy att ligga långt fram när det handlar om nyheter, speciellt inom hållbarhet och miljö. – Vi var bland de första ICA-butikerna att starta med självscanning men även med att sätta lock på kylar och frysar som nu blivit en självklarhet. Och vi var också tidiga att som ICA-butik erbjuda kunderna elbilsladdning, säger stf butikschef Linus Ivarsson. För att minska fjärrvärmeförbrukningen har City också satsat på värmeåtervinning som tar till vara på den överskottsvärme som kylmaskinerna till kylar och frysar avger.

Att satsa på solceller kändes som ett naturligt steg att ta. – Vi har haft kontakt under åren och då har solceller kommit upp som en intressant fråga, berättar Katarina Stern från Borås Elhandel, men det hela tog fart när jag sprang på en av ägarna, Thomas Englund, här i butiken när jag var och handlade tidigt i våras. ”Du, vi måste börja med solceller”, sa han.Sagt och gjort. Första steget blev ta in offerter från olika företag. Sen när vi väl bestämt oss gick det ganska fort att realisera projektet på Knalleland, bara ett knappt halvår. Eftersom City redan anlitar två lokala företag till el- och byggarbeten, Fristad Tak och Jörtells El, var det ganska enkelt att dra igång. Hantverkarna hade redan koll på fastigheten och man slapp anlita en dyr konsult. Men – det är sällan projekt genomförs helt friktionsfritt och så också här. I samband med att det karakteristiska sågtandstaket isolerats blev det ganska mjukt. Det skulle bli knepigt att fästa montageskenorna. – Där har Peter Wahlberg tillsammans med Fristad Tak varit mycket engagerade och tagit fram en speciell montagemodell för just detta ändamålet. 

”Det är en viktig miljösatsning, men det måste gå att motivera den ekonomiskt. Och det gör den.”.

Erfarenheterna från anläggningen på City Knalleland kan Borås Elhandel och Fristad Tak nu ta med sig till andra projekt – så det hela har blivit en riktigt win-win-situation. Det tycker Linus känns bra.
 – Det är vår ambition att stödja utvecklingen i Borås genom att anlita lokala företag.

Solcellsanläggningen på City Knallelands tak blir den största i Borås, 857 kvadratmeter. En rejäl investering, men en lönsam sådan. – Det är en viktig miljösatsning, men det måste gå att motivera den ekonomiskt, konstaterar Linus. Och det gör den. – Solcellerna har en teknisk livslängd på minst trettio år, försäkrar Peter, det finns solceller som suttit uppe i fyrtio år och fortfarande fungerar utmärkt.
 

Varje år gör City Knalleland åt omkring fyra miljoner kWh el som butiken hittills fått köpa in. Nu kan man själva producera delar av den elen. El-mängden som Knallelands anläggning kan producera dagligen motsvarar dagsbehovet av el för 200 lägenheter – Det är en väldigt bra och trygg långsiktig investering, säger Linus och får medhåll av både Peter och Katarina. – Det är det bästa man kan göra för miljön och ett typexempel på en bra affär, slår Peter fast och Katarina konstaterar att det numera är bättre att lägga pengarna på taket än att ha dem på banken. 
– Eventuellt elöverskott kan man sälja.

Reportage: Tina Hjorth Svensson